Beskrivning Sprintcup

Sprintcup - Fastest Onehundred!

Det var ett tag sedan det senast kördes sprintcup med två heads up mot varandra på svenska kanottävlingar men nu är det dags igen! Syftet är fler jämna lopp, fler vinnare och roliga lopp.
Normalt har sprintcuper varit rena knockouttävlingar, i denna sprintcupen är dock tanken att de flesta ska få lika många lopp.


Vi kommer att använda en lottningsnyckel som kallas för Swiss draw och som från början kommer från schack. Systemet har två fördelar, om man tex inte har tid att köra en round-robin (alla möter alla) kommer det på relativt få omgångar lokalisera vinnaren i gruppen. Även om det delvis finns en cupstege i botten så åker ingen ut, i omgång två möts alla vinnare och alla förlorare och för varje omgång söker systemet deltagare som enligt resultaten i tidigare omgångar bör vara jämna.

Hur går det till?
Deltagarna är indelade i grupper efter klass, vissa grupper är klasser ihopslagna för att få roligare tävling. I varje grupp är deltagarna seedade för att systemet snabbare ska kunna hitta jämbördiga motståndare. Den första omgången är lottad och klar från början.
Kanotister lägger upp sig parvis och kör i den ordning som lottningen anger, en vinnare utses.
Bara vinst eller förlust, inga tider. En vinst ger 2poäng.
Så fort en omgång är klar lottas nästa omgång och kanotisterna paras ihop för nästa omgång som körs omgående. Vi kör en grupp i taget och den körs klart innan nästa grupp äntrar banan.
För att det ska fungera krävs att kanotisterna direkt efter målgång paddlar upp till start och samlas där för att så fort sista paret går i mål göra sig redo för nästa omgång. Det kommer alltså bli många lopp på kort tid.
När gruppen är färdigkörd utses en vinnare, i första hand på poäng. Vid lika poäng skiljer något som kallas Bucholzkoefficient, kort sagt innebär att du får ett högre värde desto bättre motståndare du mött. Så två personer som har samma poäng men den som har mött deltagare som slutat högre i totalen vinner över den som mött deltagare som slutat längre ner i totalen.

Hur många lopp blir det?
Alla ska få köra minns 3 lopp, de flesta kommer att få 4st, några kanske tom 5lopp.
I grupper upp till 16 deltagare kommer 4 omgångar att köras, om det är fler än 16 är målsättningen att köra 5 omgångar men eftersom det är första gången vi kör är det svårt att uppskatta hur lång tid det tar. Ser vi att vi inte hinner kommer vi att köra 4 omgångar även i grupper med 18-19 deltagare.

Ojämnt antal deltagare?
Vid ojämnt antal deltagare kommer en deltagare få står över en omgång, men den som står över får en vinst värd 2p. Favören tillfaller alltid den för tillfället lägst rankade deltagaren i gruppen.
En deltagare kan bara stå över en omgång per turnering oavsett ranking.

Nu kanske inte allt kommer bli helt rätt första gången men vårt uppsåt är deltagarna ska få flera roliga och jämna lopp på en annorlunda distans.

I slutet av dagen kommer vi även veta som är the fastest onehundred men det är en kanske inte det viktigaste idag!